Compensatie voor opschuiven pensioeningangsdatum

Compensatie voor opschuiven pensioeningangsdatum

De afgelopen jaren is, mede onder druk van de economische crisis, de pensioenregeling voor veel werknemers fors versoberd.
De pensioenopbouw voor de meeste Nederlanders is tot wel tientallen procenten lager geworden.
Nu het beter gaat kan mogelijk over compensatie gesproken worden.
Veel werknemers hebben in slechte tijden immers een gedeelte van hun uitgestelde inkomen (pensioen) ten gunste van hun werkgever ingeleverd.
Een goed moment om dit aan de orde te stellen is de aanpassing van de pensioenrichtdatum die met ingang van 2018 van kracht wordt.

Pensioenversobering 2015
In een paar jaar is de pensioenopbouw teruggegaan van 2,25% middelloon tot 1,875% middelloon. De pensioeningangsdatum is in de meeste pensioenregelingen aangepast tot 67 jaar.
Deze achteruitgang geldt in vergelijkbare mate voor eindloonpensioen en pensioenregelingen op basis van beschikbare premie.
In veel pensioenregelingen is ook de (voorwaardelijke) indexatie van de al opgebouwde en ingegane pensioenen achter gaan lopen bij de doelstelling van indexaties: uitholling van pensioen door inflatie tegengaan.

Pensioenversobering 2018
Vanaf 1 januari 2018 wordt de pensioenopbouw opnieuw versoberd.
De maximale pensioenopbouw die gold voor 67 jaar wordt dezelfde maximale opbouw voor 68 jaar. Werknemers leveren weer een aantal procenten (uitgesteld salaris) in en werkgevers gaan weer minder betalen dan dat zij zouden hebben moeten betalen zonder alle wettelijke aanpassingen.

Compensatie

Weliswaar is het in Nederland niet verplicht om compensatie te geven voor het verminderen van de arbeidsvoorwaarden, maar het is wel gebruikelijk.
En logisch.
Werknemers hebben immers een afspraak gemaakt met de werkgever om tegen een afgesproken betaling hun werkzaamheden te verrichten.
Als de werkgever de afgesproken lasten kan dragen, waarom zou er dan niet gecompenseerd worden als de werknemer minder gaat ontvangen?

Veel werknemers gaan er vanuit dat als zij stoppen met werken het pensioen hun belangrijkste inkomstenbron is. Veel werknemers zijn ook van mening dat zij denken het niet vol te houden om hun huidige werkzaamheden te blijven verrichten tot aan de nieuwe (en verder opschuivende) pensioendatum van 68 jaar.
Dit pleit ervoor om de pensioenpot wat voller te maken in plaats van hierop te bezuinigen. De werknemer zou ervoor kunnen kiezen om (een deel van) het pensioengeld eerder op te nemen en zodoende toch tot een voor de werkgever en medewerker samen aanvaardbare pensioendatum te bereiken.

Voor vragen of opmerkingen, bel of mail met Gerard van der Toolen: info@pensioen-or.nl of 06 - 55 18 16 15